Informace KHS
Na základě žádosti KHS uveřejňujeme následující informace:
V souvislosti se zvýšeným výskytem infekční žloutenky v Pardubickém kraji Vám zasílám informace z Krajské hygienické stanice Pardubického kraje k základním zásadám prevence přenosu infekční žloutenky.
V průběhu letních měsíců došlo v Pardubickém kraji ke zvýšenému výskytu infekční žloutenky (virové hepatitidy typu A). Momentálně evidujeme onemocnění zejména v okresech Chrudim a Pardubice. Zhoršená epidemiologická situace je i v dalších oblastech ČR a některých okolních státech Evropy. V souvislosti se začátkem nového školního roku a dlouhodobě pozorovaným trendem nárůstu tohoto onemocnění v období po konci letních prázdnin, Vás žádám o spolupráci ve věci včasné prevence šíření této nákazy.
Informujeme o základních zásadách prevence přenosu infekční žloutenky a o nutnosti jejich dodržování. Zásady jsou shrnuty rovněž v přiloženém letáku.
-
Mytí rukou teplou vodou a mýdlem
-
po každém použití WC
-
před každou konzumací jídla
-
po návratu z venkovního prostředí, nákupu, po jízdě hromadnou dopravou apod.
-
Pro případ, kdy si nelze ruce umýt je vhodné použití dezinfekčního gelu.
-
Nevhodné je pití z jedné lahve (zejména otírání hrdla lahve rukou), společné ukusování svačin apod.
-
Ve společných umývárnách používat výhradně jednorázové ručníky.
-
Nejúčinnější prevencí je očkování, které za úhradu provádí praktický lékař nebo očkovací centra. Očkování doporučujeme zejména všem studentům v potravinářských oborech.
Děkuji za Vaši spolupráci. S pozdravem
MUDr. Jana Daňková, ředitelka protiepidemického odboru
Přidáno 1. 9. 2025, autor: Ondřej Pavlík