Informace KHS

V souvislosti se zvýšeným výskytem infekční žloutenky v Pardubickém kraji uveřejňujeme následující info.

Na základě žádosti KHS uveřejňujeme následující informace:

V souvislosti se zvýšeným výskytem infekční žloutenky v Pardubickém kraji Vám zasílám informace z Krajské hygienické stanice Pardubického kraje k základním zásadám prevence přenosu infekční žloutenky.

V průběhu letních měsíců došlo v Pardubickém kraji ke zvýšenému výskytu infekční žloutenky (virové hepatitidy typu A). Momentálně evidujeme onemocnění zejména v okresech Chrudim a Pardubice. Zhoršená epidemiologická situace je i v dalších oblastech ČR a některých okolních státech Evropy. V souvislosti se začátkem nového školního roku a dlouhodobě pozorovaným trendem nárůstu tohoto onemocnění v období po konci letních prázdnin, Vás žádám o spolupráci ve věci včasné prevence šíření této nákazy. 

Informujeme o základních zásadách prevence přenosu infekční žloutenky a o nutnosti jejich dodržování. Zásady jsou shrnuty rovněž v přiloženém letáku.

  1. Mytí rukou teplou vodou a mýdlem 

  • po každém použití WC

  • před každou konzumací jídla

  • po návratu z venkovního prostředí, nákupu, po jízdě hromadnou dopravou apod. 

  1. Pro případ, kdy si nelze ruce umýt je vhodné použití dezinfekčního gelu.

  2. Nevhodné je pití z jedné lahve (zejména otírání hrdla lahve rukou), společné ukusování svačin apod.

  3. Ve společných umývárnách používat výhradně jednorázové ručníky.

  4. Nejúčinnější prevencí je očkování, které za úhradu provádí praktický lékař nebo očkovací centra. Očkování doporučujeme zejména všem studentům v potravinářských oborech. 

Děkuji za Vaši spolupráci. S pozdravem

MUDr. Jana Daňková, ředitelka protiepidemického odboru

Přidáno 1. 9. 2025, autor: Ondřej Pavlík

tisk Tisknout   ↑ Nahoru